Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračovali v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok stúpla o 1,49 USD alebo 1,32 % na 112,34 USD za barel.

New York 8. mája (TASR) - Ceny ropy si v piatok (6. 5.) polepšili o viac než 1 % a takisto zaznamenali týždňový rast. Podporili ich predovšetkým riziká týkajúce sa ponuky, keďže Európska únia (EÚ) pripravuje embargo na ruskú ropu. Tie prevážili nad obavami zo spomaľovania globálnej ekonomiky, a tým aj dopytu.

Júnový kontrakt na americkú ropu WTI si v piatok pripísal 1,51 USD alebo 1,39 % a uzavrel na 109,77 USD (103,85 eura) za barel (159 litrov), keď predtým sa počas piatkového obchodovania jeho cena dostala až na 111,18 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň sa WTI posilnila takmer o 5 %.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok stúpla o 1,49 USD alebo 1,32 % na 112,34 USD za barel.

Rokovania o embargu na ruskú ropu sa v piatok večer prerušili. Niektoré členské štáty totiž požadujú dlhšie prechodné obdobie než v novom kompromisnom návrhu predpokladala Európska komisia (EK). Mali však pokračovať počas víkendu. Na ich konci bude zrejme dohoda o postupnom zastavení dovozu ruskej ropy. Súčasťou nových sankcií majú byť takisto reštrikcie týkajúce sa služieb, ako je napríklad poistenie pri preprave ruskej ropy, čo by Moskve výrazne sťažilo jej transport.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nemá v pláne nahradiť výpadok ruskej ropy zvýšením produkcie. Obávajú sa totiž spomalenia dopytu v Číne. Aliancia OPEC+ vo štvrtok (5. 5.) potvrdila svoju predchádzajúcu dohodu, že bude ťažbu zvyšovať len postupne a ignorovala výzvy západných krajín na jej zvýšenie.