Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v piatok v poklese štvrtý deň po sebe

Na ilustračnej snímke ropovod. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hlavným dôvodom sú obavy týkajúce sa prudkého zvyšovania úrokových sadzieb v USA, ktoré spomalí rast ekonomiky a negatívne zasiahne dopyt po rope.

Singapur 10. marca (TASR) - Ceny ropy pokračujú na konci týždňa v poklese štvrtý deň po sebe a zrejme zaznamenajú najprudšie týždňové oslabenie za viac ako 1 mesiac. Hlavným dôvodom sú obavy týkajúce sa prudkého zvyšovania úrokových sadzieb v USA, ktoré spomalí rast ekonomiky a negatívne zasiahne dopyt po rope.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s dodávkou v apríli sa v piatok o 7.53 h SEČ predával po 74,91 USD (70,98 eura). To bolo o 81 centov alebo o 1,07 % menej ako vo štvrtok (9. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v predchádzajúci deň stratil 94 centov alebo okolo 1,2 % a uzavrel na 75,72 USD za barel.

Májový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok ráno zlacnel o 64 centov alebo o 0,78 % a o 7.53 h SEČ sa predával po 80,95 USD za barel.

Očakávania týkajúce sa pokračujúceho zvyšovania sadzieb v USA a Európe zhoršujú vyhliadky globálnej ekonomiky a spôsobili, že obe referenčné ceny ropy od začiatku týždňa padli o viac ako 5,5 %, čo je ich najprudší týždňový pokles od začiatku februára.

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell tento týždeň varoval, že úrokové sadzby zrejme porastú rýchlejšie a dostanú sa vyššie, než sa predpokladalo. Fed sa podľa neho mýlil, keď si pôvodne myslel, že inflácia je "prechodná", a bol prekvapený, aký silný je trh práce.

(1 EUR = 1,0554 USD)