Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu skĺzla pod hranicu 87 USD

26. augusta 2021 na podložke vrtov neďaleko mesta Watford v Severnej Dakote je možné vidieť vzplanutie metánu z produkcie ropy. Foto: TASR/AP

V obidvoch prípadoch zaznamenali ceny ropy za minulý týždeň výrazný pokles. V prípade ceny Brentu dosiahol zhruba 9 % a v prípade ceny WTI okolo 10 %.

Singapur 21. novembra (TASR) - Ceny ropy pokračovali v pondelok v poklese, pričom cena Brentu skĺzla pod hranicu 87 USD za barel (159 litrov). Obavy z nedostatočnej ponuky na trhu sa naďalej znižujú, naopak, pretrvávajú obavy z poklesu dopytu zo strany Číny. Navyše na ceny tlačí kurz dolára. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 7.40 h SEČ 86,95 USD (83,88 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 67 centov (0,76 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom, ktorý v pondelok exspiruje, dosiahla 79,50 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 58 centov alebo 0,72 %.

V obidvoch prípadoch zaznamenali ceny ropy za minulý týždeň výrazný pokles. V prípade ceny Brentu dosiahol zhruba 9 % a v prípade ceny WTI okolo 10 %.

"Okrem zhoršených vyhliadok dopytu v dôsledku prísnych protipandemických opatrení v Číne ceny ropy ovplyvňuje aj opätovné posilnenie dolára," povedala Tina Tengová, analytička z CMC Markets. Ako dodala, prakticky všetky nedávne údaje o vývoji ekonomiky z najväčších priemyselne rozvinutých krajín poukazujú na scenár recesie, najmä v eurozóne a Británii.

(1 EUR = 1,0366 USD)