Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v poklese

Slnko zapadá nad ťažobným poľom pri texaskom meste Karnes v stredu 8. apríla 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Podľa obchodníkov bude ešte dlhší čas trvať, kým sa dopyt výraznejšie zotaví.

Singapur 30. septembra (TASR) - Ceny ropy pokračovali v stredu ráno v poklese po výraznom utorkovom (29. 9.) oslabení. Cena americkej WTI opäť padla pod hranicu 40 USD (34,18 eura) za barel a zrejme zaznamená prvý mesačný pokles od apríla. Dôvodom sú obavy, že zvyšovanie počtu prípadov nákazy novým koronavírusom spôsobí prijímanie ďalších reštriktívnych opatrení, čo bude mať negatívny vplyv na dopyt.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa v stredu o 8.02 h SELČ predával po 38,96 USD . To bolo o 33 centov alebo o 0,84 % menej ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v utorok stratil 1,31 USD alebo približne 3,2 % a uzavrel na 39,29 USD za barel.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu o 7.47 h SELČ predával s mínusom 47 centov alebo 1,15 % po 40,56 USD za barel.

Cena americkej ropy WTI sa ešte na začiatku septembra pohybovala nad 43 USD za barel a cena Brentu nad 46 USD za barel. Brent smeruje k prvému mesačnému poklesu ceny za polroka a WTI k prvému zníženiu od apríla.

Podľa obchodníkov bude ešte dlhší čas trvať, kým sa dopyt výraznejšie zotaví. Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata mali tiež správy o zvýšení produkcie v Líbyi a Iráne.