Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste, cena Brentu sa posunula k 63,40 USD/barel

Foto: TASR

Rast však nebol výrazný, k čomu prispela Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), keď uviedla, že je pripravená urobiť potrebné kroky na zabezpečenie bezproblémového zásobovania trhov surovinou.

Singapur 23. júla (TASR) - Ceny ropy pokračovali v raste aj v utorok, keďže na trhy naďalej pôsobí neistota v súvislosti s ďalším vývojom na Blízkom východe. Rast však nebol výrazný, k čomu prispela Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), keď uviedla, že je pripravená urobiť potrebné kroky na zabezpečenie bezproblémového zásobovania trhov surovinou.

IEA v reakcii na rastúce napätie okolo Iránu a dodávok ropy cez Hormuzskú úžinu informovala, že "vývoj pozorne monitoruje a v prípade narušenia dodávok je pripravená okamžite reagovať s cieľom zabezpečiť, aby svetové trhy boli adekvátne zásobované". Navyše, ako dodala, v súčasnosti sú trhy zásobované dostatočne, pričom zásoby vo svete sa ešte zvýšili, keďže produkcia v 1. polroku prekonala objem dopytu.

Ako uviedla agentúra Bloomberg, cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 7.35 h SELČ o 13 centov na 63,39 USD (56,52 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 56,31 USD/barel, čo predstavuje rast o 9 centov.