Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste, cena Brentu prekročila 67 USD za barel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

OPEC v priebehu týždňa zlepšil odhad rastu dopytu po rope v tomto roku, ešte viac však trhy podporili informácie z Číny, ktorá v piatok informovala o rekordnom raste ekonomiky za 1. štvrťrok.

Singapur 16. apríla (TASR) - Po posilnení v závere štvrtkového obchodovania (15. 4.) pokračovali ceny ropy v raste aj v piatok. Za celý týždeň tak smerujú k rastu o viac než 6 %. Ceny podporili správy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) počas týždňa a najnovšie aj pozitívne informácie z Číny o vývoji ekonomiky za 1. štvrťrok.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla na záver štvrtkového obchodovania o 36 centov a obchodovanie uzatvorila tesne pod 67-dolárovou hranicou. V piatok túto hranicu prekročila, keď sa do 7.46 h SELČ posunula o ďalších 40 centov na 67,34 USD (56,26 eura) za barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom dosiahla 63,85 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 34 centov. Na záver štvrtkového obchodovania vzrástla cena WTI o 31 centov.

OPEC v priebehu týždňa zlepšil odhad rastu dopytu po rope v tomto roku, ešte viac však trhy podporili informácie z Číny, ktorá v piatok informovala o rekordnom raste ekonomiky za 1. štvrťrok. Rast dosiahol medziročne 18,3 %, pričom vo 4. kvartáli vzrástla ekonomika o 6,5 %. Čína zároveň očakáva, že tohtoročný čistý dovoz ropy vzrastie o 3,4 % približne na 11,2 milióna barelov denne.

(1 EUR = 1,1970 USD)