Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy rastú v reakcii na zvyšovanie napätia na Blízkom východe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ceny ropy po predchádzajúcom dni začali rásť aj napriek tomu, že svetová ekonomika spomaľuje a analytici očakávajú, že zásoby ropy v USA sa minulý týždeň zvýšili, čo je signálom slabého dopytu.

New York 25. septembra (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli v reakcii zvyšovanie napätia na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým dodávateľom komodity na svetové trhy.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes totiž vyhlásil, že Izrael nemá v dejinách Blízkeho východu "žiadne korene" a pre Irán je "rušivým prvkom". To vyvoláva obavy z ozbrojeného konfliktu v regióne a z prerušenia dodávok ropy. Ceny komodity tak zmenili smer a po poklese v predchádzajúcom dni začali rásť aj napriek tomu, že svetová ekonomika spomaľuje a analytici očakávajú, že zásoby ropy v USA sa minulý týždeň zvýšili, čo je signálom slabého dopytu.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri sa dnes na poludnie v New Yorku predával za 110,95 (85,79 eura), čo je o 1,14 USD menej ako v predchádzajúci deň. Cena Brentu sa v priebehu dňa nakrátko vyšplhala až na 111,47 USD/barel.

Americká ľahká ropa WTI dnes zdražela o 67 centov na 92,60 USD za barel.