Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa koncom týždňa vyvíjali inak, Brent ukončil pod 55,9 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čiastočne ceny podporil nečakaný pokles zásob ropy v USA, na druhej strane trhy znepokojovali problémy s dodávkami vakcín proti COVID-19.

New York 31. januára (TASR) - Ceny ropy sa v závere týždňa vyvíjali opačnými smermi, pričom cena ropy Brent s marcovým kontraktom vzrástla a ukončila mesiac tesne pod 55,90 USD za barel (159 litrov). V prípade nového, aprílového kontraktu však cena smerovala nadol, podobne ako v prípade ceny americkej WTI. Na trhy vplývalo v priebehu týždňa viacero faktorov. Čiastočne ceny podporil nečakaný pokles zásob ropy v USA, na druhej strane trhy znepokojovali problémy s dodávkami vakcín proti COVID-19, čo môže očakávané zotavovanie ekonomiky vo svete spomaliť.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci dosiahla v závere piatkového (29. 1.) obchodovania 52,20 USD (43,01 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 14 centov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom, ktorý vypršal v piatok, uzatvorila obchodovanie rastom, čo sa však týka aktívnejšieho aprílového kontraktu, zaznamenala pokles. Cena Brentu s marcovým kontraktom uzatvorila obchodovanie na úrovni 55,88 USD/barel, čo predstavuje rast o 35 centov. V prípade aprílového kontraktu však klesla o 6 centov na 55,04 USD/barel.

(1 EUR = 1,2136 USD)