Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa po predchádzajúcom prepade vrátili k rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena WTI s májovým kontraktom vzrástla o 44 centov (0,75 %) na 59,09 USD/barel. V pondelok sa cena WTI prepadla o 4,6 % a cena Brentu o 4,2 %.

Singapur 6. apríla (TASR) - Po predchádzajúcom prepade o viac než 4 %, keď trhy do veľkej miery ovplyvnilo rozhodnutie zoskupenia ropných producentov OPEC+ zvýšiť v nasledujúcich mesiacoch ťažbu, ceny ropy v utorok opäť vzrástli. Náladu na trhoch podporili informácie z amerického a čínskeho sektora služieb, ktoré naznačujú pokračovanie zotavovania ekonomík.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni sa na záver pondelkového obchodovania (5. 4.) prepadla až k hranici 62 USD za barel (159 litrov) a cena americkej ľahkej ropy WTI klesla pod 59 USD/barel. V utorok však opäť začali rásť a do 7.42 h SELČ dosiahla cena Brentu 62,55 USD (53,25 eura) za barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 40 centov (0,64 %).

Cena WTI s májovým kontraktom vzrástla o 44 centov (0,75 %) na 59,09 USD/barel. V pondelok sa cena WTI prepadla o 4,6 % a cena Brentu o 4,2 %.

Náladu na ropných trhoch podporili informácie z USA o prudkom raste aktivity v americkom sektore služieb za minulý mesiac. Podľa pondelkových údajov Inštitútu pre riadenie zásob (ISM) dosiahol príslušný index rekordnú úroveň. K tomu sa v utorok pridali informácie z Číny, že tamojší sektor služieb zrýchlil v marci tempo rastu na trojmesačné maximum.

(1 EUR = 1,1746 USD)