Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v stredu ráno výraznejšie nezmenili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 7 centov alebo 0,09 % na 81,68 USD za barel.

Singapur 8. novembra (TASR) - Ceny ropy sa v stredu ráno výraznejšie nezmenili po tom, ako v predchádzajúci deň klesli najnižšie za viac ako tri mesiace. K oslabeniu prispeli najmä obavy z klesajúceho dopytu v Spojených štátoch a Číne, ktoré sú najväčšími svetovými spotrebiteľmi ropy na svete.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v stredu o 7.29 h SEČ predával po 77,27 USD (72,31 eura). To bolo o 10 centov alebo 0,13 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 7 centov alebo 0,09 % na 81,68 USD za barel.

Zásoby ropy v USA podľa údajov Amerického ropného inštitútu (API) minulý týždeň vzrástli o takmer 12 miliónov barelov. Federálny Úrad pre energetické informácie (EIA) zároveň uviedol, že produkcia ropy v Spojených štátoch vzrastie o niečo menej, ako sa pôvodne očakávalo, zatiaľ čo dopyt klesne.

Čína zaznamenala v októbri šiesty mesiac poklesu exportu po sebe, čo zvýšilo obavy z oslabenia dopytu po energiách v druhej najväčšej svetovej ekonomike. K tlaku na ceny prispelo aj mierne zotavenie amerického dolára z nedávnych miním, čo zdražilo ropu pre držiteľov iných mien.

(1 EUR = 1,0686 USD)