Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v utorok ráno posilňovali

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli Foto: TASR

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v utorok o 7.25 h SEČ predával po 77,28 USD (71,40 eura).

Singapur 30. januára (TASR) - Ceny ropy sa v utorok ráno posilňovali. Eskalácia napätia na Blízkom východe totiž upozornila na riziko ďalšieho narušenia dodávok z oblasti. Predchádzajúci deň sa ceny dostali pod tlak, keď prehlbujúca sa kríza na realitnom trhu Číny vyvolala obavy o dopyt v krajine, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v utorok o 7.25 h SEČ predával po 77,28 USD (71,40 eura). To bolo o 50 centov alebo 0,65 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 45 centov alebo 0,55 % na 82,85 USD za barel.

V pondelok (29. 1.) oba kontrakty zlacneli o viac ako 1 USD. Obavy o čínsku ekonomiku sa prehĺbili po tom, ako súd v Hongkongu nariadil likvidáciu realitného gigantu China Evergrande Group. Najzadlženejšia developerská skupina na svete so záväzkami v hodnote viac ako 300 miliárd USD sa stala symbolom krízy na čínskom realitnom trhu, ktorá zaťažuje aj širšiu ekonomiku.

(1 EUR = 1,0823 USD)