Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa vo štvrtok zotavili, Brent prekročil 73 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 69,17 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 57 centov (0,83 %).

Singapur 4. mája (TASR) - Ceny ropy sa vo štvrtok zotavili a cena Brentu prekročila 73 USD za barel (159 litrov), keď náladu na trhoch zlepšili signály z americkej centrálnej banky, že po sérii zvyšovaní úrokových sadzieb by mohla tento trend prerušiť. Avšak prepad cien ropy o viac než 9 %, ktoré zaznamenali za posledné tri dni, však štvrtkový rast ani zďaleka nevykompenzoval. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.53 h SELČ 73,07 USD (66,17 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 74 centov (1,02 %). Od piatka (28. 4.) klesla cena Brentu do stredajšej uzávierky o viac než 9 % a na začiatku štvrtkového obchodovania zaznamenala nakrátko pokles až na 71,28 USD/barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 69,17 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 57 centov (0,83 %). Od piatka minulého týždňa klesla cena WTI do stredajšej uzávierky o takmer 11 % a na začiatku štvrtkového obchodovania klesla až na 63,64 USD/barel.

Pod pokles cien počas týždňa sa čiastočne podpísali údaje z čínskeho výrobného sektora, ktoré pred pár dňami zverejnil čínsky štatistický úrad, najmä však očakávania ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Federálny rezervný systém (Fed) hlavnú úrokovú sadzbu v stredu (3. 5.) o 25 bázických bodov aj zvýšil, centrálna banka však zároveň signalizovala, že s ďalším zvyšovaním sadzieb by si mohla dať pauzu.

(1 EUR = 1,1043 USD)