Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy smerujú k siedmemu týždňovému poklesu za sebou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v piatok o 7.53 h SEČ predával po 70,73 USD (65,67 eura).

Singapur 8. decembra (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno posilnili, za celý týždeň však smerujú opäť k strate, už siedmy raz po sebe. Dôvodom sú obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky a celkového oslabenia dopytu na svetovom trhu. Určitú podporu cenám poskytli Rusko a Saudská Arábia, keď vo štvrtok (7. 12.) vyzvali ostatné členské štáty aliancie OPEC+, aby sa pripojili k dohode o dobrovoľnom obmedzení produkcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v piatok o 7.53 h SEČ predával po 70,73 USD (65,67 eura). To bolo o 1,39 USD alebo 2 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 1,53 USD alebo 2,07 % na 75,58 USD za barel.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom združení v aliancii OPEC+ sa koncom minulého týždňa dohodli na dobrovoľnom znížení ťažby približne o 2,2 milióna barelov denne (bpd) v prvom štvrťroku 2024. Dohoda zahŕňa predĺženie už existujúcich škrtov v Saudskej Arábii a Rusku v celkovom objeme 1,3 milióna bpd.

Obavy o dopyt v Číne sa prehĺbili po zverejnení colných údajov, z ktorých vyplynulo, že dovoz ropy do krajiny v novembri medziročne klesol o 9 %. Čína je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA) zase ukázali, že produkcia ropy v Spojených štátoch zostala minulý týždeň na rekordnej úrovni 13 miliónov bpd.

(1 EUR = 1,0771 USD)