Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy uprostred týždňa stagnujú

26. augusta 2021 na podložke vrtov neďaleko mesta Watford v Severnej Dakote je možné vidieť vzplanutie metánu z produkcie ropy. Foto: TASR/AP

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v stredu ráno zdražel o 6 centov alebo o 0,07 % a o 7.49 h SEČ sa predával po 88,42 USD za barel.

Singapur 23. novembra (TASR) - Ceny ropy uprostred týždňa nevedia nájsť smerovanie a prakticky stagnujú. Ich rast brzdia obavy z poklesu dopytu v Číne, kde sa opäť sprísňujú protipandemické opatrenia, čo prevážilo nad správou o nečakane výraznom znížení ropných rezerv v USA.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v stredu ráno o 7.49 h SEČ predával po 81,04 USD (78,88 eura). To bolo o 9 centov alebo 0,11 % viac ako v utorok (22. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze.

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v stredu ráno zdražel o 6 centov alebo o 0,07 % a o 7.49 h SEČ sa predával po 88,42 USD za barel.

Ceny oboch referenčných druhov ropy v utorok stúpli približne o 1 %. Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Irak a Alžírsko totiž potvrdili vyhlásenie saudskoarabského ministra energetiky princa Abdulaziza bin Salmána, že aliancia producentov OPEC+ neuvažuje o zvýšení ťažby na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 4. decembra.

Rozhodujúce pre vývoj na trhu s ropou sú aktuálne predovšetkým protipandemické opatrenia v Číne. Z dôvodu rýchleho šírenia ochorenia COVID-19 vláda a zodpovedné úrady pritvrdili opatrenia vo veľkých mestách.

(1 EUR = 1,0274 USD)