Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pretrvávajúci strach z prerušenia dodávok plynu ovplyvňuje cenu ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trhy čakajú na výsledky stretnutia aliancie OPEC+ (najväčších svetových producentov ropy) na budúci týždeň, aby zhodnotili plánované zvýšenie jej ťažby v júni.

New York 1. mája (TASR) - Ceny ropy v piatok (29. 4.) na konci obchodovania klesli po troch dňoch rastu. Komodita tak zmazala časť z predchádzajúcich ziskov, keďže trh má čoraz väčšie obavy z prerušenia dodávok z Ruska v dôsledku sankcií Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine. Ale za celý týždeň sa ceny ropy zvýšili.

Ceny ropy na začiatku piatkového obchodovania vzrástli, pretože obavy trhov z nedostatočnej ponuky prevážili obavy z výhľadu dopytu po rope. Investori očakávajú, že sankcie proti Rusku znížia dodávky ropy z tejto krajiny oveľa viac, ako klesne dopyt v Číne, ktorá zápasí s novým koronavírusom.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 104,69 USD (99,33 eura), čo bolo o 67 centov alebo 0,64 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Za celý týždeň však cena WTI vzrástla o 3,3 %.

Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent, ktorý v piatok vypršal, klesla o 72 centov alebo 0,67 % na 106,60 USD za barel a cena oveľa aktívnejšieho júlového kontraktu sa znížila o 12 centov alebo 0,11 % na 107,14 USD/barel.

Trhy čakajú na výsledky stretnutia aliancie OPEC+ (najväčších svetových producentov ropy) na budúci týždeň, aby zhodnotili plánované zvýšenie jej ťažby v júni.

(1 EUR = 1,0540 USD)