Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok ráno klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 29 centov alebo 0,30 % na 94,14 USD za barel.

Singapur 7. októbra (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno klesli, keďže trhy čakajú na ďalšie ekonomické ukazovatele, najmä na ostro sledovanú správu o vývoji miezd v USA. Ale za celý týždeň si komodita pripíše veľký zisk po tom, čo aliancia OPEC+ oznámila najväčšie zníženie produkcie od pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v piatok o 7.32 h SELČ predával po 88,19 USD (89,44 eura). To bolo 26 centov alebo 0,29 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 29 centov alebo 0,30 % na 94,14 USD za barel.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci uviedli, že v najbližších mesiacoch znížia produkciu o 2 milióny barelov denne.

Tento krok bol do značnej miery reakciou na prudký pokles cien ropy, pričom kartel vyjadril nespokojnosť s cenami, ktoré zostali pod hranicou 90 USD za barel. Ceny ropy sa stále pohybujú hlboko pod maximami za tento rok pre posilňovanie dolára a sú obavy, že vyššie úrokové sadzby a inflácia narušia dopyt.

Okrem údajov o mzdách trhy s ropou predpokladajú tiež opatrenia vlády USA v rekcii na zníženie ťažby OPEC+. Očakáva sa, že americká administratíva uvoľní viac ropy zo svojich strategických ropných rezerv, aby zabránila veľkému skoku cien pohonných látok pred novembrovými voľbami.

(1 EUR = 0,986 USD)