Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok ráno mierne klesli

Ropné pole počas západu slnka v texaskom Falls City. Foto: TASR/AP

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v piatok o 7.47 h SELČ predával po 40,66 USD (35,62 eura).

Singapur 17. júla (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno mierne klesli. Dôvodom sú obavy týkajúce sa zotavovania dopytu. V USA totiž rýchlym tempom pribúdajú nové prípady nákazy novým koronavírusom, čo by mohlo zabrzdiť oživovanie najväčšej svetovej ekonomiky.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v piatok o 7.47 h SELČ predával po 40,66 USD (35,62 eura). To bolo o 9 centov alebo 0,22 % menej ako vo štvrtok (16. 7.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt sa vo štvrtok oslabil o 45 centov alebo približne 1 % a uzavrel na 40,75 USD za barel.

Septembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok o 7.47 h SELČ predával s mínusom 13 centov alebo 0,30 % po 43,24 USD za barel.

Investorov znepokojuje zhoršenie pandemickej situácie v USA, kde rýchlo pribúdajú nové prípady ochorenia COVID-19. To by mohlo zabrzdiť zotavovanie ekonomiky, čo signalizovala aj štvrtková správa z trhu práce, ktorá sklamala očakávania. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti bol v uplynulom týždni vyšší, než prognózovali analytici.

Vo štvrtok mala negatívny vplyv na ceny čierneho zlata dohoda skupiny producentských krajín OPEC+, že od augusta zmierni obmedzenia ťažby.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v stredu (15. 7.) dohodli, že od augusta zmiernia súčasné rekordné produkčné škrty platné od mája, keďže svetová ekonomika sa pomaly začína zotavovať z pandémie nového koronavírusu. Skupina OPEC+ od augusta do decembra zredukuje objem škrtov na 7,7 milióna barelov denne z 9,7 milióna barelov denne.

(1 EUR = 1,1414 USD)