Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok večer klesli

Foto: TASR/AP

Podľa ekonómov môže cena ropy naďalej klesať, kvôli rýchlemu šíreniu nového variantu koronavírusu omikron.

New York 7. januára (TASR) - Ceny ropy v piatok večer klesli. Vývoj na trhu ovplyvnil slabší, ako očakávaný nárast zamestnanosti v USA v decembri pre nedostatok potenciálnych pracovníkov. Ekonómovia odhadujú tiež, že aj v blízkej budúcnosti by mohol zostať mierny, keďže rýchle šírenie variantu omikron nového koronavírusu narúša ekonomickú aktivitu.

A zároveň sa zdá, že bezpečnostné sily v Kazachstane v piatok dostali pod kontrolu ulice hlavného mesta Alma-Aty. Prezident Kasym-Žomart Tokajev povedal, že ústavný poriadok bol väčšinou obnovený, deň po tom, čo Rusko vyslalo do krajiny svoje jednotky, aby pomohli potlačiť nepokoje.

Protesty sa začali v západných regiónoch Kazachstanu bohatých na ropu po tom, čo boli na Nový rok zrušené štátne cenové stropy na skvapalnený plyn.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa v piatok o 18.50 h SEČ predával po 78,74 USD (69,69 eura). To bolo o 72 centov alebo 0,91 % menej ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 35 centov alebo 0,43 % na 81,64 USD za barel.

(1 EUR = 1,1298 USD)