Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok vzrástli, ale za celý týždeň klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok zvýšila o 66 centov na 93,02 USD za barel, zatiaľ čo za celý týždeň klesla o 7,9 %.

New York 4. septembra (TASR) - Ceny ropy v piatok (2.9.), posledný deň tohto obchodného týždňa, vzrástli. Dôvodom sú očakávania, že členovia aliancie OPEC+ budú na stretnutí 5. septembra diskutovať o znížení produkcie. Situáciu na trhu ovplyvňujú tiež obavy z blokád v Číne spojených s ochorením COVID-19 a z oslabovania globálnej ekonomiky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 86,87 USD (86,93 eura), čo bolo o 26 centov viac ako v predchádzajúci deň. Za celý týždeň však cena WTI klesla o 6,7 %.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok zvýšila o 66 centov na 93,02 USD za barel, zatiaľ čo za celý týždeň klesla o 7,9 %.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci z aliancie OPEC+ pod vedením Ruska sa majú stretnúť 5. septembra na rokovaniach o ťažobnej politike.

Podľa troch zdrojov z aliancie OPEC+ pravdepodobne ponechá kvóty na ťažbu ropy na október nezmenené. Ďalšie zdroje ale nevylučujú ani zníženie ťažby na podporu cien ropy, ktoré klesli z vysokých úrovní v predchádzajúcich mesiacoch.

OPEC+ tento týždeň revidoval trhové bilancie pre tento rok. Ukázalo sa pritom, že dopyt zaostáva za ponukou o 400.000 barelov denne oproti predchádzajúcej prognóze 900.000 barelov/deň. Skupina očakáva vo svojom základnom scenári na rok 2023 deficit na trhu 300.000 barelov ropy denne.

(1 EUR = 0,9993 USD)