Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Investori očakávajú, že dodávky sa zvýšia, a že dopyt obmedzia aktuálne vysoké ceny energií, silný dolár a nárast prípadov ochorenia COVID-19.

New York 15. novembra (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesli. Dôvodom bolo posilnenie dolára rovnako ako špekulácie, že USA uvoľnia ropu zo strategických rezerv.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa o 19.38 h SEČ predával s mínusom 33 centov alebo 0,41 % po 80,46 USD (70,31 eura). Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent o 19.40 h SEČ strácal 40 centov alebo 0,49 % a obchodoval sa po 81,77 USD za barel.

Investori totiž očakávajú, že dodávky sa zvýšia a že dopyt obmedzia aktuálne vysoké ceny energií, silný dolár a nárast prípadov ochorenia COVID-19.

Trh špekuluje, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvoľní ropu zo strategických rezerv. Navyše, počet aktívnych zariadení na ťažbu ropy a plynu v USA v minulom týždni vzrástol tretí týždeň po sebe. Očakáva sa, že ťažba ropy z bridlíc v USA dosiahne v decembri úrovne spred pandémie 8,68 milióna barelov denne.