Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ceny čierneho zlata najprv podporila správa, že čínski lídri uvažujú o postupnom uvoľnení striktných protipandemických opatrení, ktoré brzdia ekonomiku.

New York 7. novembra (TASR) - Ceny ropy sa v pondelok vo volatilnom obchodovaní najprv dostali na nové 2-mesačné maximá a neskôr prišli o svoje zisky a klesli. Dôvodom boli zmiešané signály z Číny týkajúce sa uvoľnenia striktných protipandemických opatrení.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v pondelok večer o 19.44 h SEČ predával so stratou 63 centov alebo 0,68 % po 91,98 USD (92,04 eura). Cena WTI sa počas pondelkového obchodovania dostala až na 93,74 USD za barel, čo bolo najviac od 30. augusta.

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent zlacnel o 60 centov alebo o 0,61 % a o 19.44 h SEČ sa predával po 97,97 USD za barel. Pretým sa jeho cena vyšplhala na 99,56 USD za barel, čo bolo najviac od 31. augusta.

Ceny čierneho zlata najprv podporila správa, že čínski lídri uvažujú o postupnom uvoľnení striktných protipandemických opatrení, ktoré brzdia ekonomiku. Čína je najväčším svetovým dovozcom ropy na svete.

Negatívnou správou bol nečakaný pokles čínskeho dovozu a vývozu v októbri. Navyše, čínski predstavitelia ešte počas víkendu zopakovali, že krajina bude pokračovať v politike nulového covidu.

(1 EUR = 0,9993 USD)