Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok prudko rastú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceny čierneho zlata na začiatku nového týždňa podporilo zlepšenie nálady na finančných trhoch, čo sa prejavilo na posilnení akcií aj komodít.

New York 23. augusta (TASR) - Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa prudko zotavujú po minulotýždňovom poklese, ktorý bol najvýraznejší za 9 mesiacov. V pondelok neskoro popoludní sa ceny oboch referenčných druhov - americkej WTI aj severomorskej ropy Brent - nachádzali v pluse približne o 5 %.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v pondelok o 17.02 h SELČ predával po 65,76 USD (56,12 eura). To bolo o 3,62 USD alebo 5,83 % viac ako v piatok (20. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 17.08 h SELČ predával s plusom 3,21 USD alebo 4,92 % po 68,39 USD za barel.

Ropa zaznamenala za celý uplynulý týždeň najväčšie straty za viac než 9 mesiacov. Cena Brentu padla o 8 % a WTI o 9 %. Hlavným dôvodom bolo zhoršenie vyhliadok dopytu spôsobené prudkým nárastom nových prípadov ochorenia COVID-19 vo svete.

Ceny čierneho zlata na začiatku nového týždňa podporilo zlepšenie nálady na finančných trhoch, čo sa prejavilo na posilnení akcií aj komodít. Navyše, Čína dostala pod kontrolu šírenie delta variantu nového koronavírusu. Ďalším pozitívnym faktorom bolo oslabenie dolára.

(1 EUR = 1,1718 USD)