Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok ráno klesli

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K zmierneniu strát prispelo očakávané obmedzenie ponuky zo strany popredných producentských krajín, Saudskej Arábie a Číny.

Singapur 10. júla (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno klesli pod tlakom obáv zo spomalenia čínskej ekonomiky. K zmierneniu strát prispelo očakávané obmedzenie ponuky zo strany popredných producentských krajín, Saudskej Arábie a Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 8.13 h SELČ 77,95 USD (71,59 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 52 centov alebo 0,66 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 73,34 USD/barel, čo predstavuje pokles o 52 centov (0,70 %). Oba referenčné druhy ropy sa za uplynulý týždeň posilnili o necelých 5 %.

Ceny priemyselných výrobcov v Číne klesli v júni najvýraznejšie za posledných sedem rokov, čo prinieslo ďalší signál, že zotavovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta stráca na sile. Trhy sa pripravujú na obmedzenia ponuky po tom, ako Saudská Arábia začiatkom minulého mesiaca oznámila, že v snahe o podporu klesajúcich cien predlžuje dobrovoľné zníženie ťažby ropy o 1 milión barelov denne aj na august. Rovnako začiatkom júna sa Rusko zaviazalo, že export ropy v auguste zredukuje o 500-tisíc barelov denne.

(1 EUR = 1,0888 USD)