Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v pondelok ráno rástli

Na archívnej snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli. Foto: TASR

USA registrujú od októbra minulého roka početné útoky dronmi a raketami na svoje a spojenecké sily v Iraku a Sýrii.

Singapur 29. januára (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli, keď smrtiaci útok na základňu amerických ozbrojených síl v Jordánsku počas víkendu vyvolal obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. Jemenskí povstalci zároveň pokračovali v útokoch na obchodné lode v Červenom mori a ich dron zasiahol tanker komoditnej spoločnosti Trafigura. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 7.32 h SEČ 83,87 USD (77,15 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 32 centov (0,38 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 78,30 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 29 centov alebo 0,37 %.

USA registrujú od októbra minulého roka početné útoky dronmi a raketami na svoje a spojenecké sily v Iraku a Sýrii. Americkí predstavitelia ich pripisujú militantným skupinám, ktoré podporuje Irán, označovali ich však za neúspešné, pretože často nespôsobili vážne zranenia ani škody. Najnovší incident v Jordánsku vyvolal obavy z výraznejšieho zapojenia sa USA do konfliktu na Blízkom východe vrátane rizika priamej konfrontácie s Iránom. To by mohlo ešte viac narušiť dodávky z regiónu bohatého na ropu.

Svetový obchodník s komoditami, spoločnosť Trafigura, v sobotu (27. 1.) oznámila, že posudzuje bezpečnostné riziká súvisiace s plavbami v Červenom mori po tom, ako hasiči uhasili požiar na jej tankeri, ktorý sa stal terčom dronového útoku jemenských povstalcov.