Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v stredu popoludní ďalej rástli

Na archívnej snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obchodníci teraz vyhodnocujú, či silná ponuka zo strany producentov, ktorí nie sú členmi OPEC, pretrvá na ropnom trhu aj zdraženiu ropy.

New York 3. januára (TASR) - Ropa si v stredu popoludní pripísala ďalšie zisky. Jej ceny vzrástli takmer o 3 %, keď prerušenie dodávok v Líbyi, zvýšené napätie na Blízkom východe a vyhlásenie ropného kartelu OPEC o svojom záväzku stabilizovať ceny komodity ovplyvnili obchodovanie na trhu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v stredu vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že sa zaviazala k "jednote, plnej súdržnosti a stabilite na trhu".

Obchodníci teraz vyhodnocujú, či silná ponuka zo strany producentov, ktorí nie sú členmi OPEC, pretrvá na ropnom trhu aj v roku 2024. Vyššia produkcia nečlenov zatiaľ pomáha brániť výraznejšiemu zdraženiu ropy.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa v stredu o 18.37 h SEČ predával po 72,46 USD (66,36 eura). To bolo o 2,08 USD alebo 2,96 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 2,02 USD alebo 2,66 % na 77,91 USD za barel.