Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v stredu ráno výrazne klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu ráno predával so stratou 1,27 dolárov.

Singapur 3. novembra (TASR) - Ceny ropy v stredu ráno výrazne klesli. Dôvodom je nárast ropných rezerv v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom roky, a tlak na alianciu OPEC+, aby zvýšila dodávky na trh.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa o 8.42 h SEČ predával po 82,46 USD (71,07 eura). To bolo o 1,45 USD alebo 1,73 % menej ako v utorok (2. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt v utorok stratil 14 centov alebo okolo 0,2 % a uzavrel na 83,91 USD za barel.

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu ráno o 8.42 h SEČ predával so stratou 1,27 USD alebo 1,50 % po 83,45 USD za barel.

"Ceny ropy klesajú, keď správa API ukázala nárast zásob ropy šiesty týždeň po sebe a Bidenova administratíva vyčerpala všetky možné výzvy na členov OPEC+, než otvorí strategické zásoby," uviedol analytik spoločnosti OANDA Edward Moya.

Americký prezident Joe Biden na klimatickom samite v Glasgowe obvinil za prudký nárast cien ropy a plynu neochotu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšiť ťažbu.

Predstavitelia kartelu OPEC a jeho spojencov na čele s Ruskom, teda aliancie OPEC+, sa stretnú vo štvrtok (4. 11.) a budú rokovať o ťažobnej politiky. Vo všeobecnosti sa očakáva, že potvrdia doterajšie plány postupného mesačného zvyšovania dodávok.

(1 EUR = 1,1603 USD)