Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok klesli o vyše 3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoj ceny WTI trochu skresľuje fakt, že v pondelok (5. 9.) sa v USA pre sviatok neobchodovalo, takže jej predchádzajúca zatváracia cena je z piatka (2. 9.).

New York 6. septembra (TASR) - Ceny ropy v utorok po dvoch dňoch nárastu opäť klesli. Obavy z oslabenia dopytu totiž prevážili nad pozitívnym impulzom, ktorý dalo cenám čierneho zlata rozhodnutie aliancie OPEC+ obmedziť ťažbu.

Októbrový kontrakt na americkú ropu WTI sa v utorok o 19.12 h SELČ predával so stratou 10 centov alebo 0,12 % po 86,77 USD (87,40 eura) za barel (159 litrov). Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent zlacnel o 3,04 USD alebo o 3,18 % a o 19.14 h SELČ sa predával po 92,70 USD za barel.

Vývoj ceny WTI trochu skresľuje fakt, že v pondelok (5. 9.) sa v USA pre sviatok neobchodovalo, takže jej predchádzajúca zatváracia cena je z piatka (2. 9.). V porovnaní s pondelkovým večerom však cena americkej ropy padla takisto o viac než 3 %.

Medzi faktory, ktoré majú negatívny vplyv na ceny čierneho zlata, patria obavy z nárastu úrokových sadzieb, spomaľovania rastu ekonomík, protiepidemické reštrikcie v Číne rovnako ako posilňovanie dolára.