Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa expertov by ceny čierneho zlata mohli pokračovať v raste. Dopyt stúpa a aliancia OPEC+ sa zatiaľ drží svojho plánu len postupne zvyšovať mesačnú ťažbu.

Singapur 2. novembra (TASR) - Ceny ropy pokračovali v utorok ráno v miernom raste. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž ťažila počas októbra menej, než jej dovoľovala dohoda v rámci aliancie OPEC+.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa o 9.04 h SEČ predával po 84,13 USD (72,66 eura). To bolo o osem centov viac ako v pondelok (1. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v pondelok polepšil o 48 centov alebo 0,6 % a uzavrel na 84,05 USD za barel.

Cena WTI sa počas októbra zvýšila o viac než 11 %. Jedným z dôvodov bol aj nedostatok dodávok plynu a jeho vysoké ceny, ktoré spôsobili, že elektrárne v niektorých regiónoch začali prechádzať pri výrobe elektriny na ropu.

Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa o 9.16 h SEČ predával s plusom 10 centov alebo 0,12 % po 84,81 USD za barel.

Podľa expertov by ceny čierneho zlata mohli pokračovať v raste. Dopyt stúpa a aliancia OPEC+ sa zatiaľ drží svojho plánu len postupne zvyšovať mesačnú ťažbu o 400.000 barelov denne. Navyše podľa prieskumu agentúry Reuters kartel OPEC produkoval v októbri menej, než mu dovoľovala dohoda v rámci aliancie OPEC+. Dôvodom bolo, že nechcené výpadky niektorých menších producentov prevážili nad zvýšenými dodávkami zo Saudskej Arábie a Iraku.

OPEC počas októbra pumpoval 27,5 milióna barelov denne, čo bolo o 190.000 barelov denne viac ako v septembri, pričom kartel mohol podľa dohody OPEC+ zvýšiť ťažbu o 254.000 barelov denne.

(1 EUR = 1,1578 USD)