Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 23 centov alebo 0,28 % na 82,68 USD za barel.

Singapur 28. februára (TASR) - Ceny ropy sa v utorok ráno veľmi nezmenili a vzrástli len mierne. Obchodníci vyčkávajú na ďalšie ukazovatele a údaje o aktivite v Číne a USA, ktoré majú byť uverejnené tento týždeň. Obavy zo zvyšovania úrokových sadzieb a spomalenia ekonomického rastu USA už priniesli rope v predchádzajúcich týždňoch straty.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa utorok o 7.25 h SEČ predával po 75,99 USD (72 eur). To bolo o 31 centov alebo 0,41 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 23 centov alebo 0,28 % na 82,68 USD za barel.

Trhy s ropou sa tento týždeň zameriavajú najmä na februárové indexy nákupných manažérov (PMI) v Číne a USA. Obchodníci zatiaľ očakávajú oživenie ekonomickej aktivity v Číne, ktoré zvýši dopyt po rope v tomto roku. Otázkou však je načasovanie takéhoto oživenia, keďže nedávne ukazovatele načrtli zmiešaný obraz čínskej ekonomiky.

Najväčším zdrojom obáv na trhu s ropou je zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. Predpokladá sa, že prísnejšie podmienky budú mať negatívny vplyv na hospodársku aktivitu neskôr v tomto roku, čo by zase mohlo oslabiť globálny dopyt po rope a kompenzovať oživenie v Číne.

(1 EUR = 1,0554 USD)