Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno stagnovali

Ilustračná fotka Foto: TASR - Jaroslav Novák

Určitú podporu trhu poskytlo vyjadrenie saudskoarabského ministra energetiky, podľa ktorého by produkčné škrty v rámci zoskupenia mohli v prípade potreby pokračovať aj po prvom štvrťroku 2024.

Singapur 5. decembra (TASR) - Ceny ropy sa v utorok ráno po stratách z predchádzajúceho dňa takmer nezmenili. Na trhu pretrváva neistota súvisiaca s naplnením dohody aliancie OPEC+ o dobrovoľnom obmedzení produkcie. Určitú podporu trhu poskytlo vyjadrenie saudskoarabského ministra energetiky, podľa ktorého by produkčné škrty v rámci zoskupenia mohli v prípade potreby pokračovať aj po prvom štvrťroku 2024. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 73,05 USD (67,22 eura). To bolo o 1 cent alebo 0,01 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 4 centy alebo 0,05 % na 77,99 USD za barel.

Predstavitelia aliancie OPEC+, ktorá zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom, sa koncom minulého týždňa dohodli na znížení produkcie v 1. štvrťroku budúceho roka zhruba o 2,2 milióna barelov denne.

Ťažobné škrty sú dobrovoľné a nejde tak o kolektívnu revíziu produkčných cieľov OPEC+. Práve dobrovoľný charakter obmedzení vedie trhy k určitým pochybnostiam, či ich producenti budú v plnej miere realizovať.