Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli o takmer 2 %

Slnko zapadá nad ťažobným poľom pri texaskom meste Karnes v stredu 8. apríla 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Vplyv na vývoj majú aj práve prebiehajúce voľby v USA.

Singapur 5. novembra (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli o takmer 2 %, keďže po amerických prezidentských voľbách má bližšie k Bielemu domu demokratický kandidát Joe Biden. Zároveň sa však zdá, že republikáni si pravdepodobne ponechajú kontrolu nad Senátom, čo znižuje šance na akýkoľvek obrovský balík opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Biden predpovedal svoje víťazstvo v prezidentských voľbách po tom, ako získal hlasy kľúčových štátov Michigan a Wisconsin. Súčasný republikánsky prezident Donald Trump sa preto snaží otvoriť si cestu k znovuzvoleniu súdnymi spormi a požiadavkami na prepočítanie hlasov.

"Nasledujúce týždne by mohli byť s blížiacimi sa súdnymi výzvami a prepočítavaniami dosť búrlivé," uviedli analytici spoločnosti RBC Capital Markets v správe.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri sa vo štvrtok o 7.26 h SEČ predával po 38,42 USD (32,78 eura). To bolo o 73 centov alebo 1,86 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 77 centov alebo 1,87 % na 40,46 USD za barel.

(1 EUR = 1,1721 USD)