Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obavy týkajúce sa vyhliadok dopytu a ekonomiky vyvolané ďalšou vlnou pandémie podporili dolár a dopyt po bezpečných aktívach.

Singapur 24. septembra (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli. Dôvodom sú obavy, že pretrvávajúca pandémia nového koronavírusu brzdí zotavovanie ekonomiky USA. Navyše prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19 v Európe spôsobil opätovné prijatie dopravných reštrikcií v niektorých krajinách.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.34 h SELČ predával po 39,68 USD (33,94 eura). To bolo o 25 centov alebo o 0,63 % menej ako v stredu (23. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v stredu pripísal 13 centov alebo približne 0,3 % a uzavrel na 39,93 USD za barel.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 7.34 h SELČ predával s mínusom 18 centov alebo 0,43 % po 41,59 USD za barel.

Obavy týkajúce sa vyhliadok dopytu a ekonomiky vyvolané ďalšou vlnou pandémie podporili dolár a dopyt po bezpečných aktívach, čo zvýšilo tlak na ceny čierneho zlata.

Ceny oboch referenčných druhov ropy v stredu mierne vzrástli. Dôvodom bola správa amerického ministerstva energetiky, ktorá ukázala, že ropné rezervy v USA v uplynulom týždni klesli. Zásoby ropy sa znížili o 1,6 milióna barelov. Nečakane prudko padli benzínové rezervy (-4 milióny barelov).