Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne posilnili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cena septembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 4 centy alebo 0,05 % na 79,50 USD za barel.

Singapur 20. júla (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno po stratách z predchádzajúceho dňa mierne posilnili. Investori vyberali zisky po tom, ako zásoby komodity v USA klesli oproti očakávaniam menej. Dopyt brzdil aj silnejší americký dolár, ktorý si pripísal zisky v reakcii na správu o výraznom spomalení inflácie vo Veľkej Británii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa vo štvrtok o 6.02 h SELČ predával po 75,36 USD (67,15 eura). To bolo o 1 cent alebo 0,01 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena septembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 4 centy alebo 0,05 % na 79,50 USD za barel.

Zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 708.000 barelov na 457,4 milióna barelov, pričom analytici v prieskume agentúry Reuters očakávali podstatne výraznejší pokles na úrovni 2,4 milióna barelov.

Trhy čakajú, aké kroky na podporu hospodárskeho rastu podnikne Čína, kde sa hlavná štátna plánovacia komisia zaviazala podniknúť kroky na rozšírenie spotreby v druhej najväčšej ekonomike sveta, ktorá je zároveň najväčším svetovým dovozcom ropy.

(1 EUR = 1,1222 USD)