Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno rástli

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli na chorvátskom ostrove Krk v meste Omišalj 18. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

OPEC oznámil, že predpokladá pomerne silný rast globálneho dopytu po komodite v nasledujúcich dvoch rokoch, čo prevážilo nad obavami z eskalácie konfliktu na Blízkom východe.

Singapur 18. januára (TASR) - Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili po tom, ako Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámila, že predpokladá pomerne silný rast globálneho dopytu po komodite v nasledujúcich dvoch rokoch, čo prevážilo nad obavami z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 7.12 SEČ 78,28 USD (71,97 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 40 centov (0,51 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom dosiahla 73,17 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 61 centov alebo 0,84 %.

OPEC v stredu (17. 1.) zotrval pri svojej prognóze relatívne silného dopytu v roku 2024, pričom v aktualizovanom výhľade na rok 2025 uviedol, že spotreba ropy bude výrazne rásť, najmä s prispením Číny a Blízkeho východu.

(1 EUR = 1,0877 USD)