Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v stredu o 7.36 h SELČ predával po 81,26 USD (77,12 eura).

Singapur 2. novembra (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli. Situáciu na trhu ovplyvnil konflikt medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas a tiež rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed, ktorá podľa očakávania svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenila, už druhýkrát po sebe.

Fed si však stále necháva otvorené dvere pre ďalšie sprísnenie svojej menovej politiky. Jeho predseda Jerome Powell na brífingu po zasadnutí povedal, že Fed má pred sebou ešte dlhú cestu, kým inflácia dosiahne cieľovú úroveň 2 %. Poznamenal tiež, že finančné podmienky sa tento rok výrazne sprísnili a poukázal na viaceré hrozby pre americkú ekonomiku.

Jeho komentáre vyvolali pokles dolára. Slabší dolár prospieva komoditám, ktoré sú tak lacnejšie pre kupcov zo zahraničia, pričom veľká časť ropných kontraktov sa uzatvára v dolároch.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v decembri sa v stredu o 7.36 h SELČ predával po 81,26 USD (77,12 eura). To bolo o 82 centov alebo 1,02 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 81 centov alebo 0,96 % na 85,44 USD za barel.

(1 EUR = 1,0537 USD)