Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, Brent má najvyššiu hodnotu za takmer 9 mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny podporila správa britskej farmaceutickej firmy AstraZeneca o účinnosti jej vakcíny vyvíjanej spoločne s Oxfordskou univerzitou.

Singapur 24. novembra (TASR) - Ceny ropy vzrástli v utorok na najvyššiu úroveň za takmer deväť mesiacov. Na jednej strane trhy podporili informácie o tretej sľubnej vakcíne proti chorobe COVID-19 a na druhej informácia o tom, že novozvolený americký prezident Joe Biden bude môcť začať s postupným preberaním moci.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 7.20 h SEČ 46,60 USD (39,16 eura) za barel (159 litrov), čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 54 centov. To je najvyššia cena Brentu od začiatku marca, než Saudská Arábia odštartovala s Ruskom cenovú vojnu, čo viedlo k prepadu cien komodity.

Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala 43,62 USD/barel. V porovnaní s pondelkovou uzávierkou (23. 11.) to znamená rast o 56 centov.

Ceny podporila správa britskej farmaceutickej firmy AstraZeneca, podľa ktorej predbežné výsledky klinických testov preukázali v priemere 70-percentnú účinnosť jej vakcíny vyvíjanej spoločne s Oxfordskou univerzitou. Účinnosť sa však v závislosti od spôsobu dávkovania môže zvýšiť až na 90 %, dodala spoločnosť. Ďalšia nádejná vakcína zvyšuje šance na rýchlejšie zotavenie sektorov dopravy a cestovného ruchu, celkové oživenie ekonomiky, a tým aj dopytu po rope.

Ďalšou pozitívnou správou pre ropné trhy bolo oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho tím začne s procesom odovzdávania moci Joeovi Bidenovi. To zmiernilo napätie na finančných trhoch a priaznivo sa odrazilo aj na vývoji trhov s ropou.

(1 EUR = 1,1901 USD)