Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula bližšie k 85 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom, aj keď slabším tempom. Dosiahla 82,36 USD/barel, čo predstavuje rast o 24 centov.

Singapur 14. januára (TASR) - Ceny ropy vymazali straty zo začiatku obchodovania a zaznamenali mierny rast, pričom cena Brentu sa posunula bližšie k hranici 85 USD za barel (159 litrov). Ceny nahor posunulo najmä oslabenie kurzu dolára. Na druhej strane, výraznejšiemu rastu zabránili informácie z Číny o plánovanom uvoľnení strategických zásob ropy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 9.17 h SEČ 84,91 USD (74,07 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 44 centov.

Vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom, aj keď slabším tempom. Dosiahla 82,36 USD/barel, čo predstavuje rast o 24 centov.

K rastu prispel fakt, že kurz dolára smeruje za tento týždeň k najvýraznejšiemu týždennému poklesu za viac než rok. Na druhej strane, rast cien obmedzili informácie agentúry Reuters, že Čína plánuje okolo sviatkov lunárneho nového roka uvoľniť časť ropy zo svojich strategických rezerv ako súčasť plánu koordinovaného s USA a ďalšími veľkými dovozcami ropy s cieľom znížiť ceny komodity. Oslavy lunárneho nového roka sa začínajú 1. februára.

(1 EUR = 1,1463 USD)