Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa priblížila k 84 USD za barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozsah zvýšenia cien však limitujú obavy, že ropní producenti z OPEC+ ponechajú na blížiacej sa schôdzke objem produkcie nezmenený.

Singapur 30. novembra (TASR) - Ceny ropy vzrástli v stredu približne o 1 %, keď trhy zareagovali na informácie o poklese ropných zásob v Spojených štátoch a na oslabenie dolára. Rozsah zvýšenia cien však limitujú obavy, že ropní producenti z OPEC+ ponechajú na blížiacej sa schôdzke objem produkcie nezmenený. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 7.45 h SEČ 83,97 USD (81,01 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje rast o 94 centov (1,13 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala rast o 58 centov (0,74 %) na 78,78 USD/barel.

Čiastočne sa pod vývoj cien ropy podpísali predbežné informácie z USA, že zásoby komodity v minulom týždni klesli. Podľa údajov Amerického ropného inštitútu (API) sa znížili o 7,9 milióna barelov. Oficiálne údaje zverejní v stredu americké ministerstvo energetiky. Čiastočnú podporu dostali ceny ropy aj v dôsledku oslabenia dolára.

Na druhej strane, rast obmedzili informácie od piatich zdrojov ropného zoskupenia OPEC+, že producenti pravdepodobne ponechajú terajší objem ťažby nezmenený. Na druhej strane, dva zdroje z OPEC+ nevylučujú zníženie ťažby s cieľom podporiť ceny.

(1 EUR = 1,0366 USD)