Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli o takmer 2 %

OPEC, Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti tvoriaci spolu OPEC+ sa dohodli na zvýšení ťažby v júli aj auguste o 648.000 barelov denne.

New York 4. júna (TASR) - Ceny ropy vzrástli v závere tohto týždňa takmer o 2 %, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent uzatvorila obchodovanie v blízkosti 120 USD a cena americkej WTI blízko 119 USD za barel (159 litrov). Ceny zaznamenali solídny rast napriek tomu, že zoskupenie ropných producentov OPEC+ sa dohodlo na výraznejšom zvýšení produkcie, než stanovovala pôvodná dohoda. Analytici však predpokladajú, že ani výraznejšie než pôvodne očakávané zvýšenie ťažby súčasnú napätú situáciu na trhu nevyrieši. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti tvoriaci spolu OPEC+ sa vo štvrtok (2. 6.) dohodli na zvýšení ťažby v júli aj auguste o 648.000 barelov denne. Pôvodná dohoda počítala so zvýšením produkcie iba o 432.000 barelov ropy/deň.

Podľa analytikov sa však nová dohoda nemusí v plnej miere zrealizovať, pretože pri prerozdeľovaní kvót sa stále počíta s Ruskom. V tejto krajine pritom produkcia v dôsledku sankcií západných štátov za vojnu na Ukrajine klesá.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste vzrástla v závere piatkového obchodovania (3. 6.) o 2,11 USD (1,79 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 119,72 USD (111,58 eura) za barel. Približne v rovnakom rozsahu sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom.

Cena WTI vzrástla na záver piatkového obchodovania o 2 USD (1,71 %) a uzatvorila ho na úrovni 118,87 USD za barel. Rast zaznamenala aj za celý týždeň, čo predstavuje týždenný rast ceny WTI už šiesty týždeň po sebe.

(1 EUR = 1,073 USD)