Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli o takmer 3 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 110,36 USD/barel.

Houston 27. júna (TASR) - Ceny ropy vzrástli o takmer tri doláre, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 116 USD za barel (159 litrov). Investori čakajú najmä na výsledky rokovaní lídrov skupiny siedmich ekonomicky najrozvinutejších krajín (G7) v Nemecku o prípadných ďalších krokoch voči ruskému exportu energií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 19.04 h SELČ 115,94 USD (109,67 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 2,82 USD (2,49 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 110,36 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 2,74 USD alebo 2,55 %.

Lídri skupiny G7 prisľúbili Ukrajine podporu dovtedy, dokiaľ to bude potrebné, a zároveň sľúbili zvýšenie tlaku na ruské financie prostredníctvom ďalších sankcií. Diskutuje sa aj o cenovom strope na ruskú ropu.

Podľa analytikov takýto strop nebude jednoduché realizovať, keďže najväčšími odberateľmi ruskej ropy sú Čína a India. Navyše podľa analytika z Commonwealth Bank of Australia Viveka Dhara by Rusko mohlo na cenový strop zareagovať úplným zastavením dodávok ropy a ropných produktov do štátov G7, čo by znamenalo ďalšie zhoršenie situácie na ropných trhoch.

(1 EUR = 1,0572 USD)