Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny čiastočne podporili aj správy z USA.

Singapur 4. marca (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom cena ropy Brent sa posunula nad 64,50 USD za barel (159 litrov). Prispeli k tomu očakávania trhov, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti udržia program obmedzovania ťažby na súčasnej úrovni, namiesto pôvodne predpokladaného zvýšenia produkcie. Okrem toho trhy reagovali aj na výrazný pokles zásob pohonných látok v USA.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.26 h SEČ 64,53 USD (53,56 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje rast o 46 centov.

Rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli. Dosiahla 61,65 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená rast o 37 centov.

Zoskupenie OPEC+, ktoré zahrnuje členské štáty OPEC a ďalších veľkých producentov na čele s Ruskom, bude vo štvrtok rokovať o budúcej produkcii. Pôvodne sa počítalo s tým, že od apríla zmierni súčasný program obmedzovania produkcie o 500.000 barelov denne, podľa posledných signálov z OPEC+ by však producenti mali ponechať ťažbu na nezmenenej úrovni. Ako uviedli zdroje z OPEC+ pre agentúru Reuters, zotavovanie dopytu po rope je totiž v dôsledku pokračujúcej koronakrízy stále veľmi krehké.

Ceny ropy čiastočne podporili aj správy z USA. Zásoby ropy síce minulý týždeň výrazne vzrástli, na druhej strane, zásoby benzínu klesli najvýraznejšie za posledných 30 rokov. Dôvodom je vlna mrazov v Texase, ktorá odstavila veľký počet tamojších rafinérií.

(1 EUR = 1,2048 USD)