Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy zamierili v utorok ráno nadol

Foto: TASR

Situácia na trhoch je veľmi nestabilná po útoku dronov na saudskoarabské ropné zariadenia.

Singapur 17. septembra (TASR) - Ceny ropy v utorok ráno zmenili smer a klesli približne o 1 % po strmom náraste v predchádzajúcom dni. Situácia na trhoch je veľmi nestabilná po útoku dronov na saudskoarabské ropné zariadenia.

Produkcia ropy v arabskom kráľovstve sa po útoku znížila na polovicu a ceny ropy tak v pondelok (16. 9.) vyskočili počas dňa o zhruba 10 % a večer až o 15 %.

Tento útok zvýšil neistotu na trhu, ktorý bol v ostatných mesiacoch relatívne utlmený pre spomalenie globálnej ekonomiky v dôsledku obchodného sporu USA a Číny. Teraz trhy čelia strate dodávok zo Saudskej Arábie, ktorá je zvyčajne najväčším svetovým exportérom komodity.

USA zatiaľ čakajú na signály, či bol do útoku na saudské ropné zariadenia zapojený Irán. Napätie na Blízkom východe podporuje rast cien ropy. Ale zároveň dopyt po nej nie je v súčasnosti veľký, čo tlmí ceny ropy. Aj najnovšie údaje o priemyselnej výrobe v Číne boli pre ekonómov sklamaním.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v utorok o 7.32 h SELČ predával po 62,12 USD (56,31 eura). To bolo o 78 centov alebo 1,24 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 56 centov alebo 0,81 % na 68,46 USD za barel.