Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

Ceny španielskych výrobcov klesli v auguste rekordným tempom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ceny priemyselných producentov zaznamenali minulý mesiac medziročný pokles o 10 %, najviac v histórii meraní. V júli klesli o 8,6 %, pričom INE údaje mierne revidoval.

Madrid 25. septembra (TASR) - Ceny španielskych výrobcov klesli v auguste šiesty mesiac po sebe, pričom tempo poklesu dosiahlo rekord. Vývoj cien opäť výrazne ovplyvnili ceny energií, ktoré klesli medziročne o takmer 30 %. Informoval o tom server tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje španielskeho štatistického úradu (INE).

Ceny priemyselných producentov zaznamenali minulý mesiac medziročný pokles o 10 %, najviac v histórii meraní. V júli klesli o 8,6 %, pričom INE údaje mierne revidoval. Pôvodne udával pokles na úrovni 8,4 %.

Augustový vývoj najviac ovplyvnili ceny energií, ktoré v auguste klesli o 29,3 %. V rámci nich sa prudko znížili ceny plynu, a to o 45,5 %. Pokles zaznamenali aj ceny polotovarov, ktoré klesli rovnako ako v júli o 5,8 %.

Naopak, ceny tovarov krátkodobej spotreby pokračovali vo výraznom raste, aj keď sa tempo rastu mierne spomalilo. V júli sa medziročne zvýšili o 10,4 %, v auguste o 10,2 %.

Na medzimesačnej báze sa ceny španielskych priemyselných výrobcov vrátili k rastu. Dosiahol 1,2 %, zatiaľ čo v júli zaznamenali ceny producentov pokles o 0,2 %.