Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny stavebných prác v apríli oproti marcu klesli o 0,1 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v apríli oproti marcu klesli o 0,6 %. V porovnaní s marcom 2019 klesli o 1,3 %.

Bratislava 28. mája (TASR) - Ceny stavebných prác v apríli medzimesačne klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok. V porovnaní s aprílom 2019 sa zvýšili o 2,8 %. V priemere od začiatku roka ceny stavebných prác medziročne vzrástli o 3,1 %.

Ako dodal úrad, ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v apríli oproti marcu klesli o 0,6 %. V porovnaní s marcom 2019 klesli o 1,3 %. V priemere od začiatku roka ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vzrástli o 0,1 %.

Ceny agrokomodít v apríli medziročne poklesli o 0,8 %


Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli v apríli medziročne nižšie o 0,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok. Ceny rastlinných výrobkov klesli o 3,2 %. Ceny živočíšnych výrobkov však vzrástli o 0,7 %.

Ako špecifikoval úrad, z rastlinných výrobkov klesli ceny obilnín o 9,2 % a strukovín o 9,4 %. Vzrástli ceny ovocia a zeleniny o 14 %, zemiakov o 11,1 % a olejnatých plodov a semien o 6,5 %.

Čo sa týka živočíšnych výrobkov, zvýšili sa ceny surového kravského mlieka o 0,6 %, jatočných ošípaných o 13,9 %, konzumných slepačích vajec o 12,2 % a ceny živých rýb o 0,6 %. Klesli ceny surovej ovčej vlny v pote o 28,7 %, jatočných jahniat a oviec o 10,8 %, jatočnej hydiny o 2,2 % a hovädzieho dobytka vrátane teliat o 0,9 %.

Ako dodal úrad, od začiatku roka klesli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 1,6 % vplyvom nižších cien rastlinných výrobkov o 4,6 % a vyšších cien živočíšnych výrobkov o 0,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov v apríli medzimesačne klesli o 0,9 %


Ceny priemyselných výrobcov v apríli oproti marcu poklesli o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok. Klesli ceny priemyselnej výroby o 2,3 %, ťažby a dobývania o 2,1 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. Vzrástli však ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,2 %.

V apríli tohto roka medziročne vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 1,4 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,3 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,2 %. Klesli však ceny ťažby a dobývania o 3,4 %, priemyselnej výroby o 2,1 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 2,2 % vplyvom vyšších cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,2 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb; priemyselnej výroby zhodne o 0,7 %. Klesli ceny ťažby a dobývania o 2,8 %.

Ceny priemyselných výrobcov za export v apríli oproti marcu klesli o 2 %. Klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,8 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 3,4 %, priemyselnej výroby o 1,9 %, ťažby a dobývania o 0,8 %.

V apríli 2020 v porovnaní s aprílom 2019 exportné ceny klesli o 1,3 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 4,8 %, priemyselnej výroby o 1,5 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,5 %, ťažby a dobývania o 1,5 %.

V priemere od začiatku roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka ceny priemyselných výrobcov pre export vzrástli o 0,6 % vplyvom vyšších cien ťažby a dobývania o 6,2 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,5 %, priemyselnej výroby o 0,5 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 3,5 %.

Indikátor ekonomického sentimentu v máji medzimesačne poklesol


Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu po sezónnej úprave (IES) v máji medzimesačne poklesol o 11,6 bodu na hodnotu 72,2, čo predstavuje najnižšiu hodnotu indikátora vôbec s výnimkou mája 2009. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok.

Ako skonštatoval úrad, dôvera sa zvýšila najmä v priemysle, menej u spotrebiteľov a v obchode. Naopak, znížila sa v službách a v stavebníctve. Aktuálna hodnota IES zaostáva za úrovňou dlhodobého priemeru o 31,1 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 23 bodov.

Indikátor dôvery v priemysle v máji vzrástol o 13,6 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu -28,7. Vývoj indikátora podľa úradu priaznivo ovplyvnil hlavne rast očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch.

V máji indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,5 bodu na -47 vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je pod úrovňou dlhodobého priemeru o 23 bodov, konštatuje úrad.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v máji v porovnaní s aprílom o 2,3 p. b. na hodnotu -1,0 vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách v máji mal aj naďalej klesajúci trend, jeho hodnota (-52,3) sa v porovnaní s aprílom znížila o 3 p. b. Vývoj indikátora bol podľa ŠÚ SR ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku bola na začiatku mája po minulomesačnom prepade optimistickejšia ako pred mesiacom. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 3,8 bodu na hodnotu -38,1. Respondenti boli optimistickejší pri troch zložkách indikátora, najmä v očakávaniach finančnej situácie domácnosti a celkovej hospodárskej situácie, menej v očakávaniach úspor v domácnosti. Ich očakávania vývoja nezamestnanosti sa prakticky nezmenili, konštatuje úrad. V porovnaní so situáciou pred rokom boli respondenti pesimistickejší o 31,5 bodu a aktuálny výsledok sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru o 19,1 bodu.

Spotrebitelia majú najpesimistickejšie očakávania v oblasti nezamestnanosti


Najpesimistickejšie hodnotenie spotrebiteľov v rámci indikátora spotrebiteľskej dôvery zaznamenal Štatistický úrad (ŠÚ) SR pri očakávanej nezamestnanosti. Médiá o tom informoval úrad vo štvrtok. V máji dosiahla táto hodnota čiastkového indikátora úroveň 61,8 bodu, avšak oproti aprílu (62,2 bodu) sa pesimizmus mierne znížil.

„Podnikatelia aj spotrebitelia citlivo reagovali na všetky opatrenia súvisiace s novým koronavírusom. Májové odpovede reflektujú skutočnosť, že boli zbierané po prvej fáze uvoľňovania opatrení a  počas druhej a tretej fázy uvoľňovania. Prieskum v apríli sa realizoval ešte pred uvoľňujúcimi opatreniami,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Ako vysvetlil ŠÚ SR, indikátor spotrebiteľskej dôvery zachytáva odpovede obyvateľov na štyri otázky spomedzi 12 položených v rámci monitorovania nálad spotrebiteľov. Všetky štyri sa týkajú očakávaní na nasledujúci rok. „Respondenti v máji prejavili nárast optimizmu pri troch otázkach – najmä v očakávaní finančnej situácie domácnosti a celkovej hospodárskej situácie a čiastočne aj v očakávaniach úspor domácnosti,“ uviedol úrad.

Naopak, respondenti pesimisticky hodnotili svoju aktuálnu situáciu. „Pesimistické hodnotenia boli najmä pri aktuálnej finančnej situácii domácnosti a aktuálnej situácii v hospodárstve SR,“ zdôraznila generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Ako skonštatoval úrad, silný pesimizmus sa prejavoval v máji aj v odpovediach o očakávanej hospodárskej situácii v krajine, čiastkový indikátor dosiahol -49,6 bodu, medzimesačne sa však zlepšil o 5,2 percentuálneho bodu.

Samotný indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medziročne znížil o 31,5 bodu a aktuálny výsledok sa nachádza o 19,1 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru.