Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny švédskych priemyselných výrobcov rástli najslabšie za dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ceny švédskych priemyselných výrobcov vzrástli vo februári medziročne o 9,3 %, zatiaľ čo v januári rast dosiahol 11,8 %. Februárový vývoj predstavuje najslabšie tempo rastu cien producentov od 2021.

Štokholm 26. marca (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov vo Švédsku vzrástli minulý mesiac najslabším tempom takmer za dva roky. Prispel k tomu slabší rast cien energií a mierne spomalenie rastu aj v prípade kapitálových a spotrebiteľských tovarov. Informoval o tom server tradingeconomics.

Ceny švédskych priemyselných výrobcov vzrástli vo februári medziročne o 9,3 %, zatiaľ čo v januári rast dosiahol 11,8 %. Februárový vývoj predstavuje najslabšie tempo rastu cien producentov od mája 2021.

Pod zmiernenie rastu sa podpísal najmä výrazne slabší rast cien energií a súvisiacich produktov. Zatiaľ čo v januári ceny v tomto segmente vzrástli o 11,7 %, vo februári rast dosiahol 5,9 %. Miernejšie však rástli aj ceny kapitálových tovarov (o 11,4 % oproti januárovému rastu o 11,8 %) a spotrebiteľských tovarov. Tie vzrástli o 15,4 %, zatiaľ čo v prvom mesiaci roka to bolo o 15,7 %.

Bez započítania energií a energetických produktov sa ceny švédskych výrobcov zvýšili vo februári o 11,2 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 12,9 %.