Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny trhových služieb rástli druhý štvrťrok po sebe

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzikvartálne oproti 1. štvrťroku vzrástli najmä ceny v leteckej doprave (o 68,5 %) a vo výrobe a vysielaní programov o 20,2 %.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Ceny trhových služieb v 2. štvrťroku 2022 boli medziročne vyššie o 5,5 %. Medzikvartálne ceny v trhových službách stúpli o 1,3 %. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom najdynamickejší rast zaznamenali ceny v architektonických a inžinierskych službách o 38,2 %. Výraznejšie vzrástli ceny v leteckej doprave, a to o 22,7 %, ceny pri výrobe a vysielaní programov o 20,4 %, ďalej ceny v administratívnych, pomocných kancelárskych a iných obchodných službách o 17,9 % a v reklame a prieskume trhu o 15,1 %.

Naopak, najvýraznejší pokles cien oproti rovnakému obdobiu minulého roku o 16 % nastal vo finančných službách okrem poistenia. Ceny sa medziročne výraznejšie znížili aj v nakladateľských službách o 12,8 % a v službách v oblasti sprostredkovania práce o 2,1 %.

Medzikvartálne oproti 1. štvrťroku vzrástli najmä ceny v leteckej doprave (o 68,5 %) a vo výrobe a vysielaní programov o 20,2 %. Najvýraznejší medzikvartálny pokles zaznamenali predovšetkým ceny vo finančných službách okrem poistenia o 11,7 % a v právnych a účtovníckych službách o 1,1 %.