Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny trhových služieb v 3. štvrťroku boli medziročne vyššie o 5,7 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom najdynamickejší rast zaznamenali ceny v architektonických a inžinierskych službách o 36,7 %.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Ceny trhových služieb v 3. štvrťroku 2022 boli medziročne vyššie o 5,7 %. Medzikvartálne ceny v trhových službách stúpli o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom najdynamickejší rast zaznamenali ceny v architektonických a inžinierskych službách o 36,7 %. Výraznejšie vzrástli ceny v nakladateľských službách (o 31,1 %), v leteckej doprave (o 24,6 %), v službách cestovných agentúr a cestovných kancelárií (o 17,8 %) a v tvorbe filmov, videozáznamov a televíznych programov (o 14,9 %).

Naopak, najvýraznejší pokles cien oproti rovnakému obdobiu minulého roku nastal vo finančných službách okrem poistenia (o 14,8 %). Ceny sa medziročne výraznejšie znížili aj v administratívnych a pomocných kancelárskych službách (o 8,0 %) a v oblasti sprostredkovania práce (o 3,4 %).

Medzikvartálne, teda oproti 2. štvrťroku 2022, vzrástli ceny najmä v nakladateľských službách (o 21,3 %) a v leteckej doprave (o 14,8 %). Najvýraznejší medzikvartálny pokles zaznamenali predovšetkým ceny v reklame a prieskume trhu (o 11,4 %) a vo výrobe a vysielaní programov (o 9,6 %).