Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ceny vajec v Európskej únii prudko stúpli a lámu rekordy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vysoké ceny vajec v strednej Európe sa stávajú politickou otázkou, keďže obyvatelia regiónu majú hlbšie do vrecka pre vládne úsporné opatrenia a spomalenie ekonomík v dôsledku dlhovej krízy.

Brusel 30. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky sú v mnohých krajinách Európy spojené so zdobením vajec. Tento rok si však deti musia dávať pri maľovaní obzvlášť veľký pozor, aby im vajíčka nepraskli. Ceny vajec totiž prudko stúpli a lámu rekordy.

Dopyt po vajíčkach v Európe kulminuje každý rok pred veľkonočnými sviatkami. Tento rok však situáciu skomplikovali nové pravidlá pre chov nosníc, ktoré Európska únia (EÚ) zaviedla od 1. januára 2012. Brusel nariadil zväčšiť klietky pre sliepky. To spolu so zdražením krmiva vytlačilo ceny vajec prudko nahor.

Aj Pekka Peson, generálny tajomník európskej federácie farmárov, zvykol v detstve farbiť vajíčka v rodnom Fínsku, kde sa považujú za symbol jari.

Po zavedení novej legislatívy ale produkcia vajec v EÚ klesla o 10 až 15 %, čo je zhruba 200 miliónov vajec týždenne. A ich ceny naopak vyleteli smerom nahor.

Podľa Európskej komisie (EK) bola cena vajec začiatkom marca o 55 % vyššia ako v rovnakom období minulého roka. A existujú obavy, že v niektorých štátoch stúpne až na dvojnásobok.

Vajíčka, či už maľované, alebo tepelne upravené, sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov najmä v strednej Európe. A tak sa ich vysoké ceny stávajú politickou otázkou, keďže obyvatelia regiónu majú hlbšie do vrecka pre vládne úsporné opatrenia a spomalenie ekonomík v dôsledku dlhovej krízy.

Český prezident Václav Klaus sa dlhodobo prezentuje ako tvrdý obranca národnej suverenity pred "vmiešavaním sa EÚ do záležitostí jeho krajiny". Najnovší vývoj na trhu s vajcami preto označil za "priamy zásah vajíčkom do tváre Bruselu" a trestom za manipulovanie s trhom. Pripomenul, že k takýmto veľkým zmenám v cenách v "normálnej trhovej ekonomike" nedochádza a objavuje sa len tam, kde sa manipuluje s trhom.

EÚ pripúšťa, že produkcia vajec klesla, pretože klietky sa zväčšili a farmári chovajú menej nosníc. Ale na druhej strane pripomína, že producenti vajec mali celé roky na to, aby sa postupne prispôsobili novým normám. No mnohí z nich tak neurobili. A niektorí dokonca radšej zrušili chov nosníc pre nedostatok finančných prostriedkov na zlepšenie podmienok pre sliepky. Iní zase začali prestavbu až po zmene legislatívy a potrvá im nejaký čas, kým dosiahnu pôvodnú úroveň produkcie vajec.

Person sa domnieva, že najnovší rast cien vajec povzbudí farmárov, aby urýchlili prestavbu klietok a zvýšili produkciu.