Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny vo vybraných trhových službách sa medziročne zvýšili o 1,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýšili sa ceny najmä v pozemnej doprave a doprave potrubím.

Bratislava 26. februára (TASR) - Ceny vo vybraných trhových službách sa vo 4. štvrťroku 2020 na Slovensku zvýšili v porovnaní so 4. kvartálom 2019 o 1,4 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zvýšili sa ceny najmä v pozemnej doprave a doprave potrubím o 2,9 %, v skladových a vedľajších činnostiach v doprave o 6,0 %, telekomunikáciách o 0,7 %, v službách v oblasti nehnuteľností o 2,7 %, oblasti vedenia firiem o 0,9 %, architektonických a inžinierskych službách o 4,7 % a v reklame a prieskume trhu o 40,6 %.

Naopak, znížili sa ceny najmä v poštových a kuriérskych službách o 1,5%, vo finančných službách okrem poistenia a dôchodkového zabezpečenia o 2,3 %, v poistení, zaistení a dôchodkovom zabezpečení o 7,4 % a v právnych a účtovníckych službách o 0,5 %.

"Nezmenili sa ceny v oblasti počítačového programovania," doplnili štatistici.

Ceny vo vybraných trhových službách sa vo 4. kvartáli 2020 zvýšili medzimesačne o 0,9 %.

Zvýšili sa ceny najmä v pozemnej doprave a doprave potrubím o 0,5 %, skladových a vedľajších činnostiach v doprave o 0,7 %, v službách v oblasti počítačového programovania o 1,5 %, právnych a účtovníckych službách o 0,7 %, architektonických a inžinierskych službách o 5,2 % a v reklame a prieskume trhu o 24,3 %.

Znížili sa ceny najmä v telekomunikáciách o 0,8 %, vo finančných službách okrem poistenia a dôchodkového zabezpečenia o 1,1 % a v službách v oblasti nehnuteľností o 0,2 %.

"Nezmenili sa ceny v poštových a kuriérskych službách, v poistení, zaistení a dôchodkovom zabezpečení a v oblasti vedenia firiem," okomentovali štatistici medzimesačný vývoj.