Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Ceny výrobcov v Číne v októbri klesli, prvýkrát za takmer dva roky

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Ich vývoj ovplyvnilo zhoršenie vývoja svetovej ekonomiky a klesajúci dopyt na domácom trhu, ktorý je výsledkom pokračujúcej prísnej protipandemickej politiky čínskej vlády.

Peking 9. novembra (TASR) - Ceny čínskych priemyselných výrobcov zaznamenali v októbri pokles, prvý za takmer dva roky. Ich vývoj ovplyvnilo zhoršenie vývoja svetovej ekonomiky a klesajúci dopyt na domácom trhu, ktorý je výsledkom pokračujúcej prísnej protipandemickej politiky čínskej vlády. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a server RTTNews.

Ceny čínskych výrobcov klesli v októbri medziročne o 1,3 % po septembrovom raste o 0,9 %, uviedol v stredu čínsky štatistický úrad. Je to prvý pokles cien producentov od decembra 2020. Napriek poklesu sú však údaje za mesiac október lepšie, než sa čakalo. Analytici totiž predpokladali, že ceny producentov klesnú až o 1,5 %.

Analytici zároveň očakávajú, že ekonomické problémy na domácom aj zahraničných trhoch, pod ktoré sa veľkou mierou podpisuje vojna na Ukrajine, budú na ceny čínskych výrobcov pôsobiť aj v nasledujúcich mesiacoch. Rovnaký vývoj predpokladajú aj v prípade spotrebiteľskej inflácie.